Prebentziorako neurriak eskola-jantokietan

2020-09-22

Ikastetxeek badute eskola-jantokietan COVID-19 ez kutsatzeko gomendatutako baldintza espezifikoak zehazten dituen protokoloa.

Espazioen erabilera

Pertsonen arteko distantzia handiagoa izateko, ohiko jantokia ez den beste espazio batzuk erabili ahal izango dira, hurrenkera honen arabera:

  1. Bazkaltzeko txanda gehiago egin.
  2. Erabili ohiko jangelatik gertu dagoen beste espazio bat, gardena, garbitzeko erraza eta berezko aireztapena duena (gimnasioa, liburutegia…).
  3. Salbuespen gisa, eta beste aukerarik ez badago, gelak jantoki gisa erabil daitezke.
  4. Azken buruan, ikastetxetik hurbil dauden beste toki-espazio batzuk erabiltzeko aukera aztertuko da.

Ikasgeletako bizikidetza-talde egonkorrak mantenduko dira, eta kutsatzeko aukera murrizteko eta kontaktuen bilaketa errazteko, ikasleek mahaiko leku berean eseri beharko dute egunero.

 

Antolakuntzari dagokionez

Salbuespen gisa, gutxienez ordubeteko tarte bat ezarri ahal izango da goizeko eta arratsaldeko saioen artean, bazkaldu aurreko eta ondorengo denbora ahalik eta txikiena izan dadin.

Ezin dira eskolaz kanpoko jarduerak antolatu jantokian.

 

Kasuen kudeaketa

Langileen artean COVID-19an positibo ematekotan kaltetuak izan daitezkeen instalazioak desinfektatuko dira.

Otordu-zerbitzua ez da etengo, eta dagokion lurralde-ordezkaritzako eskola-jantokien zerbitzuari edo catering enpresak ordeztuko ditu jantokiko langileak.

 

Higiene-neurriak: ohiko jantokia

Talde egonkorren arteko 1,5 m-ko segurtasun-tartea mantendu beharko da. Mahaikide kopuruaren arabera, monitore batek talde egonkor bat baino gehiago artatu ahal izango ditu. Jangelako sarrerak eta irteerak modu ordenatuan egingo dira maskara jantzita, taldeak nahastu gabe eta gutxieneko segurtasun-distantzia mantenduz.

Txanda bakoitzaren artean garbitu eta desinfektatu egin behar dira (mahaiak, aulkiak…). Txanden arteko aireztapen-aldi minimoa 10 minutukoa izatea gomendatzen da.

Irtenbide edo gela hidroalkoholikoak egon behar dira ikasleen eta jantokiko langileen eskura, bai sarreran, bai irteeran, eta erabiltzeko moduan egon behar dute beti. Jantokiko sarreran nahitaez erabili beharko dute, bai erabiltzaileek, bai langileek. Jantokiko langileek erabilera egokia kontrolatuko dute. Hala ere, eskuak urarekin eta xaboiarekin behar bezala garbitzea sustatuko da, otorduak egin aurretik eta ondoren.

Derrigorrezkoa izango da jangelako sarreran gel hidroalkoholikoa erabiltzea, eta otorduak egin aurretik eta ondoren eskuak urarekin eta xaboiarekin behar bezala garbitzea sustatuko da.

Ikasleek banaka erabiltzeko tresnak izan behar dituzte eta, bazkaria amaitu ondoren, behar bezala higienizatuko dira, berriz erabiltzeko.

Mahaietatik kendu egingo dira erabilera partekatuko ontziak eta banagailuak.

 

Higiene neurriak: jangela moduan prestatutako espazioak edo lokalak

Ahal dela, edukiontzi isotermoak erabiliko dira, hotz/bero katea mantentzeko baldintzak mantentzea ahalbidetuko dutenak. Janari hori ahalik eta aurrerapen txikienarekin garraiatuko da.

Egokitutako guneetan/lokaletan elikagaiak plateretan zerbitzatzeko eta kontsumitzeko, higiene-jardunbide egokiak izan behar dira.

Sortutako hondakinak janaria amaitu eta berehala hustuko dira.

Erabilitako ontziak/edukiontziak eta tresneria, jantoki gisa prestatutako espaziotik edo lokaletik kenduko dira, bazkaria amaitu eta berehala, eta garbitu eta desinfektatuko diren lekuraino eramango dira.

Aireztzea, garbiketa eta desinfekzioa indartuko dira erabilitako espazio osagarrietan, kontsumitu aurretik eta ondoren.

Ikusi dokumentu osoa hemen.